Friday 19 September 2014

Kuih Sedap : Cendol Tawaro


Assalamualaikum semua..

Haa..disebabkan kami berjaya meng'import' mak Tawau ke Penang, berjaya la kami juga makan masakan Bugis yang best..

Meh nak perkenalkan Cendol Tawaro.. (macam ni kot ejaan dia). Kalau di Penang, kita mungkin panggil dia cendol tepu sagu (ye la kot..)

Melihat mak tawau buat macam senang jugak..tapi belum cuba belum tau naa..ilmu tanpa amal bagai Iphone takde bateri hahaha..nanti el kene buat sendiri mak dok tepi la ye..

Yang bulat-bulat macam bubble dalam cool blog tu la sagu nye..dimasak dan di pintal-pintal guna garfu dan sudu..macam kuih gula melaka pon ye gak..kuahnya di buat dari gula merah dan santan. Sejukkan sagu dengan kuah gula merah dalam fridge. Jika rasa terlalu manis, ikut tekak sendiri tambah air masak la ye.

Sangat-sangat sedap di makan sejuk-sejuk. Bubuh ais pon sedap ba..

Dah nak habis baru nak snap gambaq hahaha

Eh..yang ni Tawaro versi cendol tau..

Hahaha selamat menjamu selera!

0 comments:

Post a Comment